Een telegram van nazi-topman Hermann Göring aan Adolf Hitler is dinsdag geveild. Een anonieme koper betaalde 54.675 dollar, omgerekend bijna 50.000 euro, voor het document.

Dat heeft het veilinghuis Alexander Historical Auctions gemeld. Het huis had een bod van 18.000 euro verwacht.

Het telegram is een van de belangrijkste documenten uit de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Göring stuurde het op 23 april 1945 naar Hitler, wiens plaatsverganger hij was. Göring zat in Beieren, Hitler had zich verschanst in Berlijn.

Göring vroeg met het telegram of Hitler de macht aan hem wilde overdragen. "Als ik om 22.00 uur nog geen reactie heb, ga ik ervan uit dat u van uw vrijheid bent beroofd", schreef Göring. Hij voegde er aan toe dat hij dan "zelfstandig zou handelen voor het welzijn van volk en vaderland".

Hitler beschuldigde hem, op advies van Martin Bormann en Joseph Goebbels, daarop van hoogverraad en hij werd van al zijn functies ontheven.

Leesbaar

Hitler pleegde uiteindelijk op 30 april zelfmoord, een dag later maakte ook Goebbels een einde aan zijn leven. Het telegram heeft de tand des tijds goed doorstaan en is nog goed leesbaar.

Een Amerikaanse kapitein had het document in 1945 als geschenk uit de bunker van Hitler in Berlijn meegenomen, zijn zoon gaf het later aan zijn geschiedenisleraar.