Iedere maand worden in Nederland veel theatervoorstellingen aangeboden. In samenwerking met Theaterkrant.nl zet NU.nl de vijf mooiste, spannendste en grappigste theaterfestivals van de maand juli op een rijtje.

Deze maand aandacht voor festivals die (ook) theater en dans bieden, zoals het rondreizende De Parade, Julidans in Amsterdam en Theaterfestival boulevard in 's-Hertogenbosch.

1. De Parade - 18 juni tot en met 23 augustus - Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam

Met een aantal Parade-klassiekers en een jubileumvoorstelling viert de Parade deze zomer haar 25e verjaardag. In totaal staan er ruim 100 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen op het programma, merendeel speciaal voor de Parade gemaakt. Het rondreizende theaterfestival start in in Rotterdam, om vervolgens met haar tenten en restaurants door te reizen naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam, waar de Parade haar tournee op zondag 23 augustus afsluit.

Naast de avondvoorstellingen, is er iedere dag ook een KinderParade met een uitgebreid scala aan theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops.

Data Parade 2015
     Rotterdam 18 t/m 28 juni - Museumpark, Rotterdam
     Den Haag 3 t/m 12 juli - Westbroekpark, Den Haag
     Utrecht 17 juli t/m 2 augustus - Moreelsepark, Utrecht
     Amsterdam 7 t/m 23 augustus - Martin Luther Kingpark, Amsterdam

2. Over het IJ - 2 tot en met 12 juli - NDSM-werf, Amsterdam

Over het IJ Festival presenteert 11 dagen lang theater op locatie in de stad. Van 2 t/m 12 juli vindt deze 23ste editie plaats. Met theatervoorstellingen op inspirerende plekken langs de IJ-oevers ontdek je de stad en haar verhaal. Het kloppend hart van het festival is de gehele NDSM-werf.

Over het IJ Festival presenteert voorstellingen van jonge talentvolle makers en bekende theatergezelschappen uit binnen- en buitenland. Dit jaar staat onder andere de indringende voorstelling Stad der blinden van Theater Utrecht en Zoutloos van het Vlaamse gezelschap Studio Orka op het programma.

Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden presenteren de performance-installatie Sketch die op reis gaat door de wijken in Noord. Met het vertrouwde zeecontainerprogramma, het verdiepingsprogramma De Stad van Morgen en diverse theaterroutes die je op ontdekkingstocht nemen, zorgt Over het IJ Festival voor puur avontuur op het gebied van de stad en theater.

3. Julidans - 1 tot en met 11 juli - Amsterdam

Julidans bundelt uitgesproken voorstellingen van de iconen van de hedendaagse dans en de grote vernieuwers van dit moment. Het hoofdprogramma speelt zich af in de Grote zaal en de Rabozaal van de Stadsschouwburg Amsterdam en in Theater Bellevue. De grote meesters en enfants terribles van de internationale hedendaagse dans.

Een onderdeel van het festival is Julidans NEXT, dit is het podium voor een nieuwe lichting choreografen, met een eigen signatuur en een eigenzinnige visie. Julidans presenteert hen als support acts van het hoofdprogramma. NEXT-voorstellingen zijn te zien in het Melkweg Theater en zijn goed te combineren met het hoofdprogramma in de Stadsschouwburg.

Rondom de voorstellingen organiseert Julidans inleidingen en nagesprekken. De makers worden geïnterviewd over hun werk en vertellen het verhaal achter hun voorstelling.

4. Stad Der Blinden - 7 juli tot en met 16 augustus - Amsterdam en 's-Hertogenbosch

Met Stad der blinden, naar het boek van Nobelprijswinnaar José Saramago, creëert regisseur Thibaud Delpeut een indringende audiovisuele ervaring op locatie. In een gelaagde enscenering met uitgekiende video- en geluidsontwerpen geeft hij vorm aan de hallucinante belevingswereld van de blinden. Met dat vertrekpunt werkt hij systematisch door alle lagen van beschaving, fatsoen

en zelfbehoud heen, op weg naar de kern van menselijkheid. Een schurende, maar ook grappige en onverwacht hoopgevende reis.

5. Theaterfestival Boulevard - 6 tot en met 16 augustus - 's-Hertogenbosch

Theaterfestival Boulevard is een toonaangevend zomerfestival in- en om de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch. Voor jong en oud. Elf dagen in augustus barst de stad uit zijn voegen met theater, dans, muziek, performance, kleinkunst, straattheater en beeldende kunst.

Het festival’s mooiste wapenfeit is het gedurfde en gevarieerde programma: een aanbod van eigenzinnige podiumkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen en internationale regisseurs en choreografen. Dit jaar biedt Theaterfestival Boulevard op festivalplein TRAMKADE een gloednieuw verdiepingsprogramma waarin publiek en kunstenaars elkaar aan lange tafels treffen.

Van 6 t/m 16 augustus 2015 beleeft het festival zijn 31ste editie.

Het programma verspreidt zich door de hele stad; er staan voorstellingen in de theaters, concertzalen en in musea, én op locatie in oude fabrieken, stadsparken, achtertuinen, nieuwbouwwijken, cafés en op straat. Theaterfestival Boulevard is overal.