Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Daan Heerma van Voss

Auteur Daan Heerma van Voss zal altijd blijven schrijven

Auteur Daan Heerma van Voss zal altijd blijven schrijven. "Dit is wat ik doe en altijd zal doen, ook als er helemaal geen geld meer mee te verdienen is."
Door NU.nl

Dat zegt Heerma van Voss in een interview met NRC.

Hij vertelt dat hij graag eens een bestseller wil schrijven. "Maar een schrijver moet schrijven wat hij wil schrijven, en hij kan hopen op een bestseller. Een bestseller moet nooit een doel zijn. Dat heeft een wanstaltige invloed op zowel het leven als het werk."

"Als alle schrijvers er op hun negenentwintigste mee op zouden houden omdat ze nog geen bestseller geschreven hebben, zou er geen zinnige roman meer overblijven."

Oorlog

Heerma van Voss vertelt ook over zijn nieuwe roman, die in januari uitkomt. "Het gaat over de vraag hoe je nog goed kunt zijn als je de oorlog niet hebt meegemaakt. De hoofdpersoon is een historicus die zich bekeert tot het jodendom en geobsedeerd raakt door de geschiedenis." 

"Nagenoeg alle lessen die we kennen over goed en kwaad komen uit de oorlog, en hoe kun je naar die lessen leven als je de oorlog niet hebt meegemaakt? Dat is een vraag die ik me vaak gesteld heb. Op een gegeven moment ontdek je er dan een verhalende vorm voor, een vorm die de lezer vermaakt. Want de lezer moet ondertussen wel vermaakt worden."

Aanbevolen artikelen