Bij een veiling in New York wordt binnenkort een historisch nazi-document geveild. Het legendarische Göring-telegram zou tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geleid hebben tot de breuk tussen Adolf Hitler en zijn oude vertrouweling Hermann Göring.

Het telegram wordt op 7 juli samen met tientallen andere nazi-documenten geveild door veilinghuis Alexander Historical Auctions, dat zo'n 18.000 euro voor het document hoopt op te halen.

Volgens het veilinghuis gaat het om een kopie van Hitlers secretaresse, over de authenticiteit wordt niet getwijfeld.

In de telegram, gedateerd op 23 april 1945, vraagt Göring of Hitler, die zich op dat moment verschanst in zijn bunker in Berlijn, de macht aan hem over wil dragen. "Als ik om 22.00 uur nog geen reactie heb, ga ik ervan uit dat u van uw vrijheid bent beroofd", schrijft Göring.

Hitler beschuldigde hem, op advies van Martin Bormann en Joseph Goebbels, daarop van hoogverraad en hij werd van al zijn functies ontheven.

Leesbaar

Hitler pleegde uiteindelijk op 30 april zelfmoord, een dag later maakte ook Goebbels een einde aan zijn leven. Het telegram heeft de tand des tijds goed doorstaan en is nog goed leesbaar.

Een Amerikaanse kapitein had het document in 1945 als geschenk uit de bunker van Hitler in Berlijn meegenomen, zijn zoon gaf het later aan zijn geschiedenisleraar.