Fifty Shades of Grey-schrijfster EL James heeft ruim 52 miljoen op bankrekening staan. Haar bedrijf, Fifty Shades Ltd, verdiende alleen al afgelopen jaar ruim 28 miljoen euro binnen, met een winst van bijna veertien miljoen.

Dat meldt The Guardian zaterdag. 

Het bedrag op haar bankrekening bevat nog geen royalties van haar boek Grey, het nieuwe boek vanuit het perspectief van de dominante Christian Grey. Ook de royalties van de eerste Fifty Shades-film met Dakota Johnson en Jamie Dornan zitten daar nog niet bij.

James heeft veel geld opgestreken met allerlei Fifty Shades-merchandise. Zo zijn er mokken, sieraden, sleutelhangers, een CD, een koffietafelboek, lingerie en t-shirts te koop. Ook bracht de schrijfster twee speciale wijnen, geïnspireerd op de film, op de markt.

Rendabel

Het verslag van de schrijfsters boekhouder voorspelt ook voor de toekomst veel goeds: "Na een uitgebreide inspectie kunnen we stellen dat het bedrijf een heel succesvol jaar heeft gehad en dat het zich gedurende het jaar verzekerd heeft van verdere royalties en licensie-overeenkomsten." Het verslag voorspelt verder: "Het bedrijf zal verder rendabel blijven, met vastgestelde inkomensstromen voor de komende jaren."