Poetin wil het Rusland van voor de perestrojka herstellen, dat is de gevaarlijke rode draad in de nieuwste thriller van Tomas, die hij samen met Corine Hartman schreef. 

Ook de machtsstrijd van Erdogan en de oorlogszuchtige ambities van Assad zorgen ervoor dat de NAVO met gefronste wenkbrauwen naar het Oosten kijkt. Bovendien mengt ook de maffia zich in deze konkelende verwikkelingen.

Geheime missie

Een Nederlandse diplomaat met een geheime missie verdwijnt in het zuiden van Europa. Het spoor lijkt naar de Casa Nostra in Italië te lopen, maar dat is niet logisch. Een spijtoptant van de maffia, een jonge vrouw met een nieuwe Nederlandse nationaliteit, wordt niettemin door de Britse NAVO-topman Charles Cavendish uit haar milde bestaan in de provincie Zeeland geplukt, en gekoppeld aan Adam Kaplan, een Nederlandse geheim agent. 

De speurtocht leidt hen naar het zuiden van Europa, door Italiaanse dorpen en naar Griekse eilanden, om ten slotte te belanden in levensgevaarlijk gebied bij de Syrische grens. De plot wordt verzwaard met een bende schurken die hun politieke slachtoffers op gruwelijke wijze martelen om informatie te verkrijgen, dat zeer gevoelig materiaal blijkt te zijn op het gebied van het handhaven van de wereldvrede.

Politiek steekspel

Ross & Hartman schrijven plezierig en soepel en de personages zijn allen voorzien van handen en voeten. Wat de huidige dictators als Poetin, Assad en Erdogan betreft nemen ze geen politiek correct blad voor de mond, en dat is wel ja zo duidelijk. Ross (& Hartman) levert traditiegetrouw een knap geconstrueerde plot. De actuele dreigingen vanuit de landen waar de dictators aan het hoofd staan is zondermeer een boeiend gegeven dat goed is uitgewerkt. Niettemin blijft dat politieke steekspel te veel op de achtergrond en wordt het al met al een maatje te groot voor de personages die het verhaal moeten dragen.

Gezien de apocalyptische politieke lading van Doodskopvlinder  zou je meer reuring op hoog niveau verwachten.  Politieke kopstukken, druk overleg tussen Brussel en Washington, legereenheden op de been, nerveuze ploegen in de warrooms. Nu is er slechts dit handjevol mensen, als eenzame afgezanten die zowat met één op één gevechten de dreiging moeten afwenden van de betrokken partijen, die als reuzen in de schaduw blijven. Dat Nederland het op zo'n manier zou aanpakken is op zich wel weer geloofwaardig; maar niet de Britten of de Russen, en de Israëliërs al helemaal niet.

Doodskopvlinder is verschenen bij Uitgeverij de Bezige Bij.