Negen kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. 

Dat liet de stichting CPNB woensdag weten. De Zilveren Griffels zijn uitgereikt in vijf categorieën.

Voor beste boek voor kleuters (tot zes jaar) vielen De krijtjes staken van Drew Daywalt en Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries in de prijzen. 

In de categorie zes tot en met negen jaar werden Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås en Een afspraakje in het bos van Sylvia Vanden Heede bekroond.

Goochelaar

In de categorie vanaf negen jaar gingen Griffels naar Hotel De Grote L' van Sjoerd Kuyper en De goochelaar, de geit en ik, geschreven door Dirk Weber.

Voor beste informatieve kinderboek werden Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing uitverkoren. Het voorleesboek Doodgewoon van Bette Westera - met verhalen over de dood - streek met de eer in de categorie poëzie.

Ook zijn twee titels bekroond met een Zilveren Penseel, voor de beste geïllustreerde kinderboeken.

Uit de Zilveren Griffels wordt de Gouden Griffel gekozen, die 6 oktober wordt uitgereikt. De winnaar van het Gouden Penseel maakt de CPNB op 23 september bekend.