Het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt vanaf 13 februari een uitgebreid eerbetoon aan de beroemdste kunstenaar die de Brabantse stad heeft voortgebracht: Jheronimus Bosch (circa 1450-1516), postuum ook Jeroen Bosch genoemd.

Met naar verwachting twintig schilderijen en negentien tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de kunstschilder, laat het museum dinsdag weten.

''De expositie vormt een ongeëvenaard eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft gekend'', zegt het museum. ''Nooit eerder werden zoveel werken van deze 'duivelskunstenaar' bijeengebracht.''

Het Noordbrabants Museum krijgt kunstwerken te leen van vooraanstaande collega's als het Prado in Madrid, het Metropolitan Museum in New York, het Louvre in Parijs en de Gallerie dell'Accademia in Venetië. Daaronder bevinden zich schilderijen als Het narrenschip en De keisnijding (beide omstreeks 1494 geschilderd).

Vijfhonderdste sterfjaar

De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500, dat in 2016 wordt gevierd. Met talloze festiviteiten, projecten en evenementen wordt stilgestaan bij het vijfhonderdste sterfjaar van de kunstenaar.

Den Bosch is de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. Hij onderscheidde zich door het schilderen en tekenen van monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen.