Jacob Derwig is dit jaar opnieuw in de race voor de Louis d’Or, samen met Guy Clemens. Ze nemen het op tegen de eerder bekendgemaakte genomineerde acteurs Ramsey Nasr, Victor Löw en Hajo Bruins.

Jacob Derwig verdient de nominatie voor de toneelprijs voor zijn rol in Angels Of America van Toneelgroep Oostpool.

"Derwig stuwt het hele ensemble naar een nog hoger plan. Hij overtuigt als ruwe stier, die sympathie oproept bij het publiek", oordeelt de Nederlandse Toneeljury over Derwig, die de jaarlijkse toneelprijs voor beste Nederlandse acteur vorig jaar voor de tweede maal in de wacht sleepte. Hij won eerder in 2011.

Guy Clemens kreeg maandagavond te horen dat hij genomineerd is voor de Louis d’Or voor zijn rol in Kunsthart van theatergezelschap mugmetdegoudentand. "In verschillende personages laat Clemens zijn veelzijdigheid zien. Elk figuur wordt vanuit het hart gespeeld", valt te lezen in het juryrapport.

Maria Kraakman

De Nederlandse Toneeljury maakte maandagavond eveneens bekend dat Maria Kraakman kans maakt op een Theo d’Or, de belangrijkste prijs voor een vrouwelijke hoofdrol die ze ook in 2010 won.

Dit jaar heeft ze de nominatie, net als haar tegenspeler Jacob Derwig, te danken aan haar rol in Angels of America.
 Een prachtige balans tussen overtuiging en twijfel. Een personage op de rand van waanzin", schrijft de Nederlandse Toneeljury over haar rol. Ze neemt het op tegen de genomineerde Halina Reijn (Maria Stuart), Chris Nietvelt (Maria Stuart) en Marieke Heebink (Medea) die al februari waren genomineerd.

De Louis d’Or en de Theo d’Or worden op 13 september voor de zestigste keer uitgereikt op de slotdag van het Nederlands Theater Festival tijdens het Gala van het Nederlands Theater.