Nederland kreeg de primeur voor de nieuwe thriller van Karin Slaughter, die destijds veel 'seks en geweld' beloofde. Ze lost die belofte volledig in, dat wel. 

Mooie meisjes is een standalone in de reeks Slaughter-thrillers, zonder terugkerende hoofdpersonages zoals Will Trent. In deze thriller staat Claire Scott centraal, een vrouw van achtendertig met een droomhuwelijk. Ze is gek op haar man Paul, een architect die attent, liefdevol, en steenrijk is. En hij wordt in het eerste hoofdstuk overhoop gestoken bij een roofoverval.

Kaartenhuis

Claire is nog niet op adem gekomen of haar hele bestaan stort als een kaartenhuis in elkaar. Bijna iedereen die ze kent draait om als een blad aan een boom, ze struikelt over de verborgen agenda's die bij haar thuis tot aan het plafond liggen opgestapeld en ook de rol van de politie is curieus. Dan komt haar zus Lydia terug in haar leven, die ze al zestien jaar niet meer had gezien. Toen ze nog jong waren, verdween hun zus Julia spoorloos uit hun leven, en voor haar lot kon alleen maar worden gevreesd.  Het was een tragedie die het gezin uit elkaar heeft gedrukt. 

Tegelijk met de verwikkelingen in huize Scott wordt er opnieuw een meisje uit de buurt vermist. De zaak rakelt pijnlijke herinneringen op bij Claire en Lydia, die toch al overstelpt worden door een reeks ontdekkingen over Paul, zijn bedrijf, zijn zakenpartner en smerigheid op de harde schijf van hun computers die je nog niet met een tang wilt aanpakken.

Scherp randje

Slaughter is kundig genoeg om de twee hoofdpersonages niet als overrompelde vrouwen neer te zetten, maar beiden te voorzien van een scherp randje, zodat hun abrupte omslag tot zelfspeurder in de lijn van het verhaal past. Literair onderbouwd is die transformatie zeker niet, maar voor het genre afdoende om de vaart erin te houden. En er zit nogal een discrepantie in het verhaal: de scherpe intelligentie van Claire is een veelvuldig aangehaalde eigenschap die haar detectivewerk geloofwaardig moet maken, terwijl ze tijdens haar huwelijk toch half hersendood moet zijn geweest.

Geweld

Blijken vaart en technische ingrepen desondanks genoeg voor echte suspense? Slaughter beloofde veel seks en geweld, en dat is waar deze thriller ruimschoots in voorziet. De psychologische factor speelt in Mooie meisjes een ondergeschikte rol. De schrijfster onttrekt de meeste spanning aan schokeffecten en horror, die op vaak weerzinwekkende wijze tot in detail wordt gepresenteerd. Dat neigt toch wel naar gratuit geweld, en dat is niet iets waar Slaughters reputatie op is gebaseerd. 

Mooie meisjes is verschenen bij uitgeverij Cargo, in een vertaling van Ineke Lenting.