De Amerikaanse schrijver James Salter is overleden. Hij is negentig jaar geworden. Zijn vrouw heeft zijn overlijden bekendgemaakt, schrijven Amerikaanse media.

Salter is vooral bekend van het boek Alles wat is. In Nederland was die roman een groot succes. Het boek gaat over het liefdesleven van een uitgever en ex-marinier in New York. Het boek werd in Nederland meer dan 30.000 keer verkocht.

Voordat Alles wat is in 2013 uitkwam had Salter al ruim dertig jaar geen roman meer gepubliceerd. Wel schreef hij in die tijd korte verhalen, waarvoor hij in de literaire wereld ook werd geroemd.

Mooie schrijfstijl

Salter stond niet bekend als een schrijver die veel commercieel succes had, maar was een geliefd schrijver onder collega's vanwege zijn mooie schrijfstijl. Een ander beroemd boek van Salters hand is Lichtjaren uit 1975, dat gaat over het verval van een huwelijk.

Voordat Salter schrijver werd, was hij tien jaar piloot bij het Amerikaanse leger. Die carrière zei hij vaarwel toen zijn eerste roman De Jagers in 1957 een succes werd. In dat boek staat het leven van gevechtspiloten in de Koreaanse Oorlog centraal.

Salter overleed vrijdag tijdens fysiotherapie in Sag Harbor in de staat New York.