Joop van den Ende gaat een groot deel van zijn aandelen in Stage Entertainment verkopen aan het investeringsfonds CVC. Met de overname wil het bedrijf groeien naar twintig miljoen bezoekers per jaar. 

Van den Ende zal slechts veertig procent van de aandelen blijven bezitten. Dat werd bekendgemaakt tijdens een perspresentatie op vrijdag. 

De 73-jarige is nu nog de enige aandeelhouder van Stage Entertainment. Hij was al ruim anderhalf jaar op zoek naar een geschikte partner om de onderneming verder te kunnen laten groeien. 

Van den Ende lijkt zich daarmee enigzins terug te trekken uit de zakelijke omgeving van zijn bedrijf Stage Entertainment, het bedrijf dat onder meer de musicals Hij gelooft in mijSister Act en Ciske de Rat produceerde.

"Als je 73 bent en je je hele leven vanaf je 15e gewerkt hebt, wordt het weleens tijd om wat meer rust te nemen."

Artistieke adviezen

Van den Ende zal wel 75 dagen per jaar als senior producer 'artistieke adviezen' gaan geven. ''Ik ben denk ik geen type om de hele dag op de golfbaan te gaan staan.

Volgens Quote kon Van den Ende uit elf partijen kiezen, waaronder twee Chinese partijen. Maar de partner van Van den Ende zou daar geen uitgesproken zin in hebben gehad.

Video: Van den Ende verkoopt deel theaterbedrijf

Vertrouwen

Van den Ende meldt in een eerder opgesteld persbericht dat hij er alle vertrouwen in heeft  "dat het partnership met CVC Capital Partners ons de ruimte gaat geven om de ambities die Stage Entertainment heeft te realiseren, zowel op creatief als financieel gebied." 

"Het huidige business model is gebaseerd op het beheren van premium theaters en op een uitstekende, langlopende samenwerking met de belangrijkste internationale producenten van toonaangevende musicalcontent. Dat model kunnen wij uitbreiden naar markten in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Stage Entertainment heeft de eerste fase op eigen kracht en zonder grote overnames gerealiseerd. Met deze nieuwe aandeelhouder is er nu ruimte voor grotere stappen. Wij kunnen de komende vijf jaar groeien van de huidige tien miljoen bezoekers naar twintig miljoen bezoekers per jaar."

Aanbieder

Stage Entertainment wordt gezien als een van de de grootste aanbieders van live entertainment in Europa. In het jaar 2013-2014 behaalde het bedrijf een omzet van 515 miljoen euro en een bedrijfswinst van bijna 50 miljoen.

Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en er zijn achthonderd mensen in dienst. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer vierduizend werknemers.