De wereldberoemde trappen uit de iconische film Pantserkruiser Potemkin van Sergei Eisenstein worden erkend als Europees cultureel erfgoed. 

Dat heeft de European Film Academy vrijdag laten weten.

De EFA kent deze titel toe aan de trappen ter gelegenheid van het Odessa International Film Festival, dat van 10 tot 18 juli 2015 plaatsvindt. Regisseur Sergei Eisenstein maakte zijn meesterwerk Battleship Potemkin negentig jaar geleden bij de haven van Odessa aan de Zwarte Zee. De trappen behoren zonder twijfel tot een van de meest bekende filmlocaties in de wereld.

De Potemkin Trappen zijn de vijfde locatie die door de European Film Academy geëerd worden. Andere locaties die zijn uitgeroepen tot 'Schat van de Europese Filmcultuur', zoals de officiële term luidt, zijn het huis van de gebroeders Lumiere in Lyon en het Bergmancentrum in Faro. Er zijn nog geen plekken in Nederland die deze titel hebben gekregen.

Video: De trailer van Battleship Potemkin

Toekomstige generaties

Tijdens een ceremonie op het festival wordt bij de trappen een maquette onthuld. Met de toekenning van deze kwalificatie wil de European Film Academy publieke belangstelling creëren voor plaatsen en instellingen met een symbolische betekenis voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde die gehandhaafd en beschermd moeten worden, niet alleen nu maar ook voor toekomstige generaties.

De film Eisenstein in Guanajuato, die vertelt over de beroemde regisseur, draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.