Naar het nieuwe boek in de Fifty Shades of Grey-reeks wordt al weken reikhalzend uitgekeken door fans.  Waar in de eerste drie boeken Steele aan het woord was, wordt in Grey het verhaal van Christian verteld. 

Het boek werd kortgeleden aangekondigd en is sinds woensdagavond online te krijgen in het Engels. In Nederland verschijnt het boek volgende maand.

Grey gaat wederom over de BSM-relatie van miljonair Christian Grey en Anastasia Steele.

Schrijfster E.L. James heeft in haar nieuwe boek ook geput uit de eerdere drie boeken. Over een ding zijn recensenten het eens: Grey windt er geen doekjes om.  

Uitmelken

Het NRC Handelsblad schrijft dat 'het voorspel, de uitwisseling over het sm-contract en al het aantrekken en afstoten even langdradig is als in Vijftig Tingen Grijs'. De krant benoemt nog dat het sm-spektakel in het vierde bak wel honderd pagina's eerder begint dan in de 'oerversie'. 

Het AD geeft Grey drie sterren. De verandering van perspectief zorgt er volgens de krant voor dat het 'complete verhaal wel erg bekend voorkomt en riekt naar het betere recycle- en uitmelkwerk'.

De krant vindt dat James wel wat meer had kunnen toevoegen aan het verhaal. "Grey neemt Steel hard, vaak en veel en fantaseert daar ook constant over."

Liveblog

De Britse krant The Telegraph heeft een liveblog waarin een redacteur het nieuwste Fifty Shades-boek leest.

De krant benadrukt dat lezers niet aan het vierde deel kunnen beginnen, zonder kennis van de andere boeken. "Je hebt wel wat werk te doen voordat je aan een nieuw hoofdstuk begint. Er zit veel meer inleiding in dan voor een gemiddelde aflevering van Game of Thrones."