Journalist Michel van Egmond heeft weer een prijs gewonnen voor zijn bestseller 'Kieft'. Het boek won de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar 2014.

Dat heeft juryvoorzitter Ad Melkert woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Jinek.

Het winnende boek gaat over de cocaïne- en alcoholverslaving en de schulden van voormalig profvoetballer Wim Kieft. Hij droeg dat geheim twintig jaar met zich mee.

Kieft werd in april door het publiek verkozen tot Sportboek van het Jaar. Het kreeg vorig jaar de NS Publieksprijs en was bovendien het best verkochte boek in 2014.

Er waren vier andere genomineerden: Brigadier Kodak van Wiep Idzenga over bekende sportfoto's, Strike out van Maarten Kolsloot over honkballer Jason Halman, die tijdens een psychose zijn broer en collega-honkballer Gregory doodstak, Echte hockeyers douchen niet van Ricci Scheldwacht en Zo speelden wij van Arthur van den Boogaard.

Eerdere winnaars

De Scheepmaker Beker ging vorig jaar naar de Vlaamse schrijver Jan Boesman. Eerdere winnaars waren onder anderen Auke Kok, De Buitenspelers (oa Hugo Borst en Johan Derksen) en Wilfried de Jong.