Dichter, zanger en tekstschrijver Drs. P is overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hij is 95 jaar oud geworden. 

Hij overleed door ouderdom. Dat heeft zijn uitgever Vic van de Reijt zondag bekendgemaakt.

Drs. P is bekend van liedjes als Veerpont ("Heen en weer"), Dodenrit ("Trojka hier, trojka daar"), De Zusters Karamazov en Het Trapportaal

Hij had zijn populariteit te danken aan zijn krakerige stemgeluid, plechtig-droogkomische zang- en verteltrant en keurig uiterlijk in combinatie met de taalvaardigheid en humor in zijn nummers.

Drs. P werd geboren als Heinz Hermann Polzer in het Zwitserse Thun in augustus 1919. Hij studeerde af in economie, maar werd beter bekend als tekstschrijver, dichter, cabaretier en letterkundige. 

Ollekebolleke

De taalvirtuoos stond bekend om zijn spitsvondigheden. Zo introduceerde hij met liedjesschrijver Ivo de Wijs de dichtvorm het Ollekebolleke.

Heinz Polzer werd geboren als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Hij heeft bijna zijn hele leven in Nederland gewoond, maar altijd de Zwitserse nationaliteit behouden.

Zijn artiestennaam "Drs. P" werd bedacht door presentator Willem Duys en verwijst naar de academische graad die de liedjeszanger op zijn naam heeft staan.

Doorbraak

Zijn grote doorbraak kwam in de jaren zestig met zijn liedjes. Hij werd daartoe aangespoord door Duys, die hem liet optreden in zijn show. 

Naast zijn eigen optredens leverde hij teksten voor andere artiesten, als Adèle Bloemendaal, Hetty Blok en Gerard Cox.

Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de de Gouden Harp, een Edison, de Blijvend Applaus Prijs, de Tollensprijs en de Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam.

Drs. P trad tot op hoge leeftijd op. Toen hij 77 was, stopte hij met zangoptredens. Twee jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid.

Reactie Bussemaker

Minister Jet Bussemaker, in de regering verantwoordelijk voor onder meer cultuur, riep in een reactie op het overlijden van Drs. P op om zijn werk te koesteren.

"Met zijn fantasierijke, aanstekelijke en soms onnavolgbare liedjes en gedichten liet Drs. P generaties Nederlanders - jong en oud - genieten van onze taal", zegt de minister. "Drs. P was een taalkunstenaar die liet zien en horen dat taal een bron van plezier kan zijn."

'Ware taalkunstenaar'

Het Genootschap Onze Taal noemt Drs. P "een ware taalkunstenaar, een taalvirtuoos". "Hij liet tal van woorden op elkaar rijmen, en wist ook allerlei nieuwe woorden heel terloops te laten opduiken in zijn tekst - woorden die niemand ooit gebruikt had, maar die je wel meteen wist te plaatsen."

"Een voorbeeld is het lied over de bonenpikster, waarin allerlei rijmwoorden op -ikster voorbijkomen, zoals gemixter, degenslikster, predikster, en zelfs perziken-op-sap-inblikster."