De 81e editie van de Boekenweek richt zich in 2016 op Duitsland. Onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte' worden de verhalen over ons buurland belicht. 

De Belgische schrijver David van Reybrouck neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, maakt de organiserende stichting CPNB donderdag bekend.

Van Reybrouck, die naast auteur ook cultuurhistoricus en archeoloog is, gaat in zijn essay in op een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden.

Hij debuteerde in 2001 met De Plaag en schreef later Slagschaduw en Congo. Een geschiedenis, dat wereldwijd is vertaald en waarvoor hij onder meer de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs en de Prix Médicis won.

De keuze voor het thema komt voort uit het feit dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt. Volgens de CPNB valt er veel te praten, te lezen en te schrijven over ons buurland. ''Duitsland, het land van Bach, Berlijn en van bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand. En van de Tweede Wereldoorlog.''

De Boekenweek is volgend jaar van 12 tot en met 20 maart.