Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor een nieuw museumdepot heeft wederom een negatief advies gekregen van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Die vindt dat het plan inhoudelijk en financieel nog steeds onvoldoende is uitgewerkt.

De kunstraad liet in haar eerste advies begin april weten het publiek toegankelijke collectiegebouw een slecht idee te vinden. Daarop kwam de gemeente Rotterdam met aanvullende informatie, maar dit heeft de raad niet overtuigd.

Het adviesorgaan mist onder meer een visie en een duidelijke regie op het proces. "De bouw van het collectiegebouw lijkt een prestigeproject op zich te worden."

Het Rotterdamse college is in de tussentijd akkoord gegaan met het 50 miljoen euro kostende gebouw, dat een oplossing moet bieden voor de uitpuilende en overvolle depots van Museum Boijmans. Het zou in 2017 in het Museumpark moeten verrijzen en duizenden kunstwerken moeten herbergen. Het depot zal ook ruimte bieden aan kunstwerken van particuliere verzamelaars.

Risico

Als Rotterdam doorgaat met de bouw, adviseert de kunstraad het collectiegebouw niet open te stellen voor deze particuliere verzamelaars. Door leegstand van particuliere depots riskeert de gemeente een verlies van maximaal 440.000 euro per jaar. Ook hebbend deze depots geen meerwaarde voor het publiek, omdat ze niet per se toegankelijk zijn.

Er was vaker gedoe over het opvallende ontwerp van architectenbureau MVRDV - een kop zonder schotel. Het plan riep eerder aversie op bij andere Rotterdamse kunstinstellingen en er diende een rechtszaak over fouten bij de procedure.