Verdriet en levenskunst strijden om aandacht van Blanca, een jonge vrouw die net haar moeder heeft verloren. Maar wat is Blanca ondanks dat verlies zinnelijk, wat hunkert ze naar het leven, naar liefdes, naar schoonheid in het algemeen. 

BEOORDELING

En wat brengt haar dat in tweestrijd. In Blanca's herinneringen is haar moeder altijd een geweldig inspirerende vrouw geweest, maar ze is geen makkelijke dood gestorven.

Blanca heeft wroeging over de keren dat ze het venijn van haar radeloze moeder niet meer aankon, want het was dezelfde vrouw die haar leerde het leven te omarmen en onafhankelijk te zijn.

Jeugdherinneringen

Om de zinnen te verzetten gaat Blanca met haar twee kinderen en een aantal hechte vrienden naar Cadaqués, een schilderachtige plek aan zee waar hun tweede familiehuis staat. De plek herbergt tevens een stortvloed aan jeugdherinneringen.

Desondanks is Blanca nog altijd het volmaakte product van haar moeders opvoeding. Hedonisme en ongedwongen sensualiteit leiden haar naar mannen met wie ze flirts heeft, langdurige en soms ook overspelige relaties, en tussendoor maakt ze ruimte voor veelbelovende nieuwe amants.

"Zonder passie is het leven niet de moeite waard," is haar motto.

Flirt

Blanca, de moeder van twee kinderen die zo vaak onbezonnen handelt dat je haar met haar veertig jaar eerder als 'meisje' zou typeren, is een intrigerend personage in deze boeiende, mooi geschreven roman. Haar gedachten spinnen onophoudelijk, ze is een rake observator en spaart ook zichzelf niet. Als ze wordt berispt om een al te vrije flirt met iemands man, wuift Blanca, bohemienne in hart en nieren, de bezwaren weg.

Het is makkelijk te begrijpen waarom mannen als een blok voor deze vrouw vallen, dit vat vol innerlijke tegenstrijdigheden dat kan bogen op een x-factor van formaat. Ze smult van de liefde en ze tegelijk is zo ongrijpbaar als een mistsluier. Knap maar niet uitzonderlijk, complex en onweerstaanbaar.

En zelfzuchtig, want uiteindelijk draait dit boek alleen om haarzelf. De liefdesbrief aan de moeder is meteen een egodocument, en in deze roman weet Busquets haarfijn uit te leggen waarom.

Ook dit gaat voorbij is verschenen bij uitgeverij Meulenhoff in een vertaling van Arieke Kroes.