Schrijver Judith Herzberg gaat voor het eerst in lange tijd weer een nieuwe toneeltekst schrijven. Samen met het Amsterdamse toneelgezelschap Theatertroep, maakt zij een nieuwe voorstelling met de titel Hoe echt is echt

Dat heeft het gezelschap donderdag gemeld.

Het stuk gaat over een Japanse man die zich als acteur aan mensen verhuurt. Zijn opdrachtgevers vragen hem om een familielid of bekende te spelen op een publieke gelegenheid, zoals een huwelijk.

De voorstelling wordt samengesteld op basis van improvisaties met regisseur Hans Man in 't Veld.

P.C. Hooftprijs

Hoe echt is echt gaat op 8 januari 2016 in première in Theater Frascati in Amsterdam en is daarna te zien in onder meer Den Haag, Utrecht en Haarlem.

Het is volgens de website van de Vereniging van Letterkundigen, de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers, de eerste keer in tien jaar dat de nu tachtigjarige Herzberg een toneeltekst schrijft.

Zij werd onder meer bekend met de stukken Leedvermaak, Rijgdraad en Charlotte, die door regisseur Frans Weisz werden verfilmd.

Herzberg ontving een lange reeks aan onderscheidingen voor haar werk, waaronder de P.C. Hooftprijs. Acteurs in het stuk zijn onder anderen Patrick Duijtshoff, Timo Hijzendveld, Kyrian Esser, Jasmijn Vriethoff en Elisabeth ten Have.