Iedere maand worden in Nederland veel theatervoorstellingen aangeboden. In samenwerking met Theaterkrant.nl zet NU.nl de vijf mooiste, spannendste en grappigste voorstellingen van de maand juni op een rijtje.

Deze maand aandacht voor Kiss of the Spider Woman, Terug naar Toen, Welcome to the Ashton Brothers en de festivals Oerol en Holland Festival.

Bekijk hier de volledige agenda

1. Kiss of the Spider Woman - Opus One
Kiss of the Spider Woman werd wereldwijd opgevoerd en beloond met talloze prijzen waaronder zeven Tony Awards voor o.a. Beste Musical, Beste Muziek en Beste Script. Het is de eerste keer dat deze musical van de makers van Chicago en Cabaret in Nederland te zien is. De sterrencast wordt aangevoerd door niemand minder dan Alex Klaasen en René van Kooten.

Zij spelen twee gevangenen in een kleine cel. Aanvankelijk lijken ze elkaars tegenpolen maar gaandeweg ontstaat er begrip en zelfs vriendschap. Tot de één onder druk wordt gezet om de ander te verraden in ruil voor zijn eigen vrijheid. Kiss of the Spider Woman is van 5 juni t/m 5 juli te zien in het monumentale theater Het Zonnehuis in Amsterdam.

Meer informatie | Lees de recensie

2. Cirque Éloize met iD
Bij de première van Cirque Éloize’s iD kopte de Montreal Gazette: ‘West Side Story gone Hip Hop Circus’. Bijna zes jaar later is de show bezocht door ruim 1 miljoen mensen, in meer dan 23 landen. Carré haalt iD deze zomer naar Nederland en laat daarmee zien wat het streetwise zusje van Cirque du Soleil, die andere grote circusact uit Canada, aan de wereld van circus en spektakel heeft toe te voegen. Veertien jonge topartiesten, vertegenwoordigers van een nieuwe generatie, laten gedurende 90 bloedstollende minuten een show zien die zijn weerga niet kent.

Het doet denken aan de eerste kennismaking met Cirque du Soleil of de Blue Man Group. Dezelfde extase en euforie, maar passend bij de tijdsgeest van nu. iD van Cirque Éloize is een razendknap uitgebalanceerde mix van topacrobatiek, urban dance en hightech video projecties. Een adrenalinerush met een vleugje West Side Story-achtige ‘boy meets girl’ straatromantiek. Adembenemend, beeldschoon en op sommige momenten gewoonweg poëtisch.

iD is alleen te zien in Koninklijk Theater Carré van 24 juni tot en met 19 juli. Dat maakt het extra bijzonder: het meest innovatieve circusspektakel van dit moment, een maand lang thuis op de plek waar al zoveel wereldcircussen geschiedenissen wisten te schrijven. Een eenmalige kans voor jong en oud.

Meer informatie

3. Terug naar toen - DeLaMar Producties
Kees Prins bewerkte dit stuk van de fameuze Engelse toneelauteur Michael Frayn over een groep oud-studenten, die tijdens een reünie weer veranderen in de kwajongens van toen. Wat is er overgebleven van hun dromen en idealen? En wat is er geworden van die vrouwelijke student waar ze allemaal verliefd op waren?

Vijfentwintig jaar na hun afstuderen, komen de mannen van een veelbelovende jaargang naar hun oude universiteit voor een diner. Tijdens de lange nacht op de campus bloeien oude vriendschappen weer op, maar ook vergeten vetes en gênante herinneringen. Rosalie van Rooij (Tjitske Reidinga) wordt bijna letterlijk heen en weer geslingerd tussen haar oude liefdes en veroorzaakt een nacht die niemand snel zal vergeten.

Meer informatie

4. Welcome to the Ashton Brothers - The Ashton Brothers
Deze zomer nemen de vaderlandse variété-koningen vier weken lang De Kleine Komedie over. Acrobatiek, humor en clownerie. Behalve de bekende Ashton Brothers Pim Muda, Friso van Vemde en Joost Spijkers vertonen de meest uiteenlopende artiesten hun kunsten.

Te gast zijn onder anderen Niek Takens, de 17-jarige Nederlands kampioen goochelen, Nigel Voets, het 19-jarig jongleertalent dat al in Europa’s grootste circussen heeft gestaan, en Bas Hoeflaak, de helft van de mannen van Droog Brood en één van de beste fysieke komieken van het Noordelijk halfrond.

Muzikaal, acrobatisch, zinsbegoochelend en altijd bereid tot halsbrekende toeren tot in de nok van het theater. Zie de bonte stoet die dag na dag voorbijtrekt. Heel de maand juni spektakel en alleen te zien in De Kleine Komedie: Welcome to the Ashton Brothers!

Meer informatie | Lees de recensie

5. Oerol Festival
Oerol Festival op Terschelling staat bekend als één van de leukste en meest bijzondere theaterfestivals in Europa. Ieder jaar in juni is het Waddeneiland tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. 

De voorstellingen worden speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime, van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen, van westerns tot interactieve installaties: je treft het aan in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat.

Meer informatie