Fijne nieuwe Coben met zijn vaste Hitchcockiaanse 'verkeerde man op de verkeerde plek'-thema.

Als Adam nietsvermoedend het sportveld afloopt waar een van zijn twee zonen net heeft gescoord, wordt hij op het parkeerterrein aangesproken door een hem onbekende man.

"De vreemde" - aldus de ietwat merkwaardig vertaalde titel - fluistert hem toe dat zijn vrouw Corinne geheimen heeft. Zij zou haar laatste zwangerschap hebben voorgewend en in dat licht bezien, is Adam wel de vader van de twee zonen?

Vitriool van dat kaliber, ingegoten door een doorgewinterde stokebrand, wordt zelden terzijde geschoven, daarvoor is een bijna onmogelijk feilloos vertrouwen in de medemens vereist. Adam kan de verleiding van de verificatie niet weerstaan, en dan vindt hij aanwijzingen dat de onbekende nog gelijk zou kunnen hebben ook. Vanaf dat moment gaan de zaken in vogelvlucht.

Huis & haard

Het belegeren van de vertrouwde huis & haard is een effectief instrument waar Coben vaker mee werkt, inspelend op specifieke oerangsten over ouderschap, zekerheid en loyaliteit.

In De vreemde trekt hij een heel blik personages open die zich in hun bestaan op de een of andere manier bedreigd voelen, en dat gerammel aan de zekerheden van de doorsnee burger is een thema van deze tijd, dat hier kundig is verwerkt in een web aan plotlijnen. Inclusief de hiaten in de digitale privacy, die hier op een originele manier worden aangewend.

Alledaags

Wat het verhaal zo plausibel maakt, is dat de personages en hun achtergronden alledaags zijn. Naast Adam zijn er meer huisvaders die alleen het beste voor hun kinderen willen, mannen die de regels van het betamelijke ombuigen om hun gezin te beschermen of hogerop te helpen.

Dat kan, maar de keerzijde van de medaille is dat het soms ontaardt in het spreekwoordelijke over lijken gaan.

Zo begint De vreemde als een verhaal over mensen die ogenschijnlijk deel uitmaken van een sterke gemeenschap, maar in crisissituaties als los zand uiteenvallen. Duister, hoe Coben er de schaar in zet. Maakt die dubbele laag dit boek ook dubbel zo spannend? Dat niet, want tussen een vliegende start en een furieus slot zit een wat trager middenstuk. En nou die echte knaller weer, Coben.

De Vreemde is verschenene bij Uitgeverij Boekerij in een vertaling van Martin Jansen in de Wal.

BEOORDELING