Met een optreden van de Turkse zangeres Candan Erçetin en het Turkse folkensemble Kardeş Türküler opende zaterdagavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de 68e editie van het Holland Festival. 

De komende maand staan op verschillende locaties in de hoofdstad 45 producties met honderd voorstellingen op het programma op het gebied van muziek, dans, opera en theater.

Deze editie is de eerste onder leiding van de Britse Ruth Mackenzie. Zij heeft het stokje overgenomen van Pierre Audi, die tien jaar de artistieke leiding had. Onder leiding van Mackenzie heeft het festival talloze vernieuwingen ondergaan.

Zo introduceerde ze meer gratis onderdelen in het programma. Aansluitend op het openingsconcert vindt 'House in Your House' plaats, een live-stream met housemuziek van Nederlandse dj's waardoor mensen ''thuis hun eigen openingsfeest kunnen bouwen''.

Op het Museumplein staat de installatie 'All-Intimate-Act' van de Britse kunstenaar Liam Gillick. Hij maakte een set panelen met afbeeldingen waarvoor hij zich liet inspireren door de collectie van het Stedelijk Museum. Mensen kunnen hun hoofd door de panelen te steken en zich laten fotograferen.

Ook is er een twaalf uur durende concertreeks, '12 Hour PROM', dat is geïnspireerd door de Engelse Proms. Het publiek kan bijvoorbeeld vrij rondlopen en meebewegen met de muziek.

Tijdens het festival is er speciale aandacht voor Turkije. Om die reden is Erçetin (52) uitgenodigd voor de opening. Zij is een van de meest gelauwerde Turkse popzangeressen en deed in 1986 voor Turkije mee aan het Eurovisiesongfestival, waar ze op de negende plek eindigde.

Het Holland Festival eindigt op 23 juni.