Schrijver Henning Mankell vindt het schrijven van een autobiografie niet interessant. "Nee, alsjeblieft. Geen anekdotiek zonder doel." Hij wil liever vertellen over wat hem bezighoudt.

Dat vertelt hij in een interview met De Volkskrant.

In zijn nieuwste werk Drijfzand schrijft hij onder andere over kunstenaars die hem inspireren, de mensen die hij ontmoet en zijn ziekte.

Mankell ontdekte in 2014 dat hij kanker had. Hij vertelt daarover: "Zodra ik ziek werd, begon ik te lezen over kanker. Ik vroeg mijn oncologen de witte jas van het lijf, wilde alles weten wat er te weten viel. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat mijn vaste dokter, die ik om de zes weken bezoek, in een koor zingt."

Dood

De Zweedse schrijver zegt zich vooral zorgen te maken om het verdwijnen van de dood in de westerse cultuur, over het toenemend aantal mensen dat nog nooit een lijk heeft gezien, behalve op een televisiescherm. "De dood maakt geen deel meer uit van het leven, de dood is fictie en dat is beangstigend. Hoe kunnen mensen nu het leven koesteren als ze de dood niet kennen?"

"Alleen daarom moeten we altijd, altijd tegen volgende generaties blijven spreken, ze vertellen wat ze nog niet weten."

Mankell is vooral bekend van zijn boekenreeks over Wallander, die in talloze landen verscheen en in meer dan veertig miljoen keer over de toonbank ging. Een aantal romans is verfilmd.