Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Boekrecensie: Daan en Thomas Heerma van Voss - Ultimatum

Eerste thriller van de gebroeders Heerma van Voss is een mix van Hollandse ingetogenheid en Amerikaanse genreclichés. 2,5 sterren
Door NU.nl/Anne Jongeling

De gebroeders Heerma van Voss behoren tot de succesvolle groep jonge Nederlandse schrijvers, en hun Hollandse signatuur is terug te vinden in deze thriller.

Aron, de hoofdpersoon, leidt na een akelig familiedrama een teruggetrokken leven en zijn zoon Alexander is van hem vervreemd. Het zijn de echte complexe Heerma van Voss-personages.

Doodstraf

Alexander zit in Amerika vast op beschuldiging van moord op zijn vriendin, en als vader Aron zich als zijn redder wil opwerpen, lijkt het verhaal af te stevenen op een boeiende confrontatie tussen de twee. Ware het niet dat Aron te introvert is en Alexander is zo levenloos alsof de dreigende doodstraf al is voltrokken. 

De felle plottrucs die het genre voorschrijft brengen de karakterontwikkeling in de verdrukking en zijn niet in balans met de Hollandse ingetogenheid.

De moordzaak heeft voorrang gekregen en zo komt de transformatie van Aron in een soort Dirty Harry nogal uit te lucht gevallen.

De vrouwelijke rechercheur hanteert een werkwijze die de geloofwaardigheid geweld aan doet, en de onvermijdelijke burn-out die ze verdringt is net zo'n gemeenplaats als de privédetective die ongetrouwd, aan de drank en cynisch is. Nog zo'n cliché: de dader die het spelletje kat-en-muis met de politie speelt omdat hij zichzelf zo slim vindt.

Mooie zinnen

Het resultaat is een thriller met mooie en zorgvuldige HvV-zinnen, die trefzekere sfeerbeelden oproept van New Orleans en omgeving, maar met personages die niet willen boeien. Het geheel voelt gekunsteld aan, alsof het genre zich niet verhoudt met de oorspronkelijke stijl van de auteurs.

Ultimatum is verschenen bij Uitgeverij Prometheus.

Aanbevolen artikelen