De AFVN-Bond van Antifascisten heeft maandag verbodsbodjes geplakt op het Amsterdamse atelier aan het Singel waar sinds vorige week een gesigneerd exemplaar van het door Adolf Hitler geschreven boek Mein Kampf ligt.

Dat schrijft Het Parool.

Op het atelier zijn bordjes geplakt met de teksten "verboden voor joden", "verboden voor negers" en "verboden voor moslims".

Toen galeriehouder Michiel van Eyck maandagmiddag bij zijn pand kwam, werd hij naar eigen zeggen belaagd. Omstanders kwamen verhaal halen over de bordjes. Zij dachten dat Van Eyck deze zelf had opgehangen.

De bond wil dat het atelier gesloten wordt door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en kondigde zaterdag al aan aangifte te zullen doen. De AFVN eiste ook inbeslagname van het boek.

Het pand van Van Eyck is volgens de bond "een drugspand". In een bericht aan Van der Laan legt de bond de term uit vanwege de "geestelijke drugs en nazirelikwieën" die er worden aangeboden.

Zilverbeslag

Het boek dat tentoongesteld wordt in de galerie is afkomstig uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van de Amsterdamse familie die het aan Van Eyck verkocht. 

De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie aantekende. Van Eyck stelde dit exemplaar niet te willen verkopen, maar alleen te exposeren.