De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf dat sinds vrijdag in de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery ligt. Ook eist de bond sluiting van de galerie. 

De AFVN zegt aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie.

De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. "Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt", aldus een woordvoerster.

De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. "Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal", aldus de woordvoerster.

Zeldzaam

Vrijdag werd bekend dat galeriehouder Michiel van Eyck het zeer zeldzame exemplaar opneemt in zijn tentoonstelling in zijn galerie aan de Singel. 

Het boek is afkomstig uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van de Amsterdamse familie die het aan Van Eyck verkocht. 

De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

Rechtszaak

Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie aantekende.