In Amsterdam is een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf opgedoken. Galeriehouder Michiel van Eyck neemt het zeer zeldzame exemplaar op in zijn tentoonstelling in zijn galerie aan de Singel. 

Dat bevestigt Van Eyck vrijdag na berichtgeving in het Parool. 

Het boek is afkomstig uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van de Amsterdamse familie die het aan Van Eyck verkocht. 

De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

Zeer zeldzaam

Van Eyck spreekt van een zeer zeldzame uitgave. Hij wil het exemplaar louter tentoonstellen en niet verkopen. Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie aantekende.

Geldboete

Het OM had tijdens de zitting een geldboete geëist van 1.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat de verkoop van het omstreden boek van Hitler weliswaar strafbaar is, maar veroordeelde de antiquair niet.

Van Eyck verwacht niet dat het exposeren van het zeldzame exemplaar problemen oplevert. "Als ik Mein Kampf mag verkopen, mag ik het zeker tentoonstellen", aldus Van Eyck. 

Gesigneerde exemplaren van Mein Kampf zijn veel geld waard in verzamelaarskringen. In maart werd in Los Angeles een exemplaar geveild voor ruim 40.000 euro.