Drie doodshoofden met een verfkwast, een collage van verliezende krasloten en een set sportprijzen: het zijn enkele van de kunstwerken die zijn geïnspireerd door Vincent van Gogh (1853-1890). 

Het Van Gogh Museum in Amsterdam vroeg 23 hedendaagse kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland iets te maken waarin de bezieling van de beroemde kunstenaar terugkomt. Voor ieder van hen werd een brief van Van Gogh geselecteerd, die diende als inspiratiebron.

Grunberg

Onder anderen Viviane Sassen, Anish Kapoor en Arnon Grunberg deden mee aan het project. De schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, brieven, gedichten, foto's en video's zijn vanaf woensdag te zien op de tentoonstelling When I Give, I Give Myself.

Met de expositie wil het museum laten zien dat Van Gogh 125 jaar na zijn dood nog steeds blijft inspireren. "Toen Van Gogh overleed was hij een soort nobody en in kleine kring bekend", zei directeur Axel Rüger dinsdag. "Nu is hij een globale icoon en een wereldster."

Vrije hand

De deelnemende kunstenaars kregen de vrije hand. Zo tekende de Groningse kunstenaar Wouter Venema een week lang een patroon op een muur in het museum. Hij reageerde daarmee op de woorden van Van Gogh: wat is het tekenen? De Spaanse kunstenares Alicia Framis maakte drie houten hokjes waarin museumbezoekers zich terug kunnen trekken 'als de kunst van Van Gogh ze even teveel wordt'.

De Belgische kunstenaar Jan Fabre maakte drie schedels die bedekt zijn met pantsers van de juwelenkever. Hij reageerde hiermee op het grote verschil in waardering dat Van Gogh kreeg tijdens zijn leven, en na zijn dood. De kunstwerken hangen tussen de schilderijen van Van Gogh en zijn te zien tot en met 17 januari.