Niets dan de nacht is een krachtig verteld verhaal over een jongen die op jonge leeftijd een trauma heeft opgelopen. 

BEOORDELING

Het is een roman als een haarbal, een opgepotte prop die zich in het inwendige van de auteur had verzameld en die er absoluut uit moest.Vandaar dat de tone-of-voice van het boek in bepaalde passages wat neigt naar hysterie.

In het voorwoord van Williams’ biograaf Charles J. Shields staat dat Williams op jonge leeftijd zijn moeder huilend aantrof in een kast. Arthur, het hoofdpersonage in deze novelle, is al een jongeman als hij wordt geïntroduceerd in het verhaal.

Hij woont in een chique regio in New England en leeft van het geld van zijn vader, een zakenman die hem zelden schrijft vanuit de verre continenten waar hij zijn bedrijven opzet. Zijn moeder is uit zijn leven verdwenen - zij leeft alleen in Arthurs hoofd, waar ze zo prominent aanwezig is dat ze alle ruimte en denkkracht opslokt.

Grote moeite

Elke inspanning kost Arthur grote moeite. Hij drinkt te veel, hij trekt zijn schouders krom als hij naar buiten moet om zo min mogelijk in het oog te lopen, en hij heeft geen vrienden. Dan komt het bericht dat zijn vader in het land is, en dat hij zijn zoon wil zien.

Zijn komst is een serieuze aanslag op de toch al zo getergde Arthur, en Williams beschrijft de martelgang van zijn protagonist tot in de details.

Met Niets dan de nacht moest Williams zijn stem nog vinden.

Niet stijlvast

De roman is niet stijlvast, maar dat kan ook te maken hebben met de vertaling. Het wel een boek dat de tijdgeest weergeeft, toen jonge auteurs een uitweg zochten voor hun innerlijke kwelling en echt een verhaal te vertellen hadden, een verhaal vol stille schreeuwen dat er hoe dan ook uit moest.

Williams was geïnspireerd door schrijvers als F. Scott Fitzgerald, en in deze fase duidelijk nog op zoek naar de levensmoed van iemand als Hemingway.

Niets dan de Nacht is verschenen bij Uitgeverij Lebowski.