Hoewel de expositie Late Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam zeer druk bezocht was, is er volgens directeur Wim Pijbes nog wel ruimte voor groei. 

''Er waren momenten dat het heel druk was, maar we bereikten niet ieder uur het maximum aantal bezoekers op de zalen. Er zit dus nog groei in. Gelukkig maar, anders moeten we verbouwen en daar moet ik nu even niet aan denken", aldus de directeur.

Zondag werd na de sluiting al bekend dat de expositie sinds de opening op 12 februari ruim een half miljoen mensen heeft getrokken.

Daarmee was het de drukst bezochte tentoonstelling ooit in het Rijks. ''Met de Late Rembrandt hebben we gelijk de top bereikt'', blikte Pijbes maandag terug.

Voorgaande records staan ook op naam van de beroemde kunstschilder. De museumdirecteur denkt dan ook niet dat dit aantal bezoekers snel wordt geëvenaard. "Al zie je soms ook tentoonstellingen die onverwacht een groot publiek op de been brengen, dus wie weet wat er gaat gebeuren."

Veiligheid voldoende

Over de veiligheid van de ongeveer veertig schilderijen en zestig tekeningen in de Philipsvleugel heeft Pijbes zich geen zorgen gemaakt. ''We hebben voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.''

Volgens hem is drukte bij grote tentoonstellingen niets nieuws. ''Ik heb me er eens in verdiept en de eerste tentoonstelling in 1808 in het Koninklijk Museum, de voorloper van het Rijksmuseum, werden vanwege de drukte voor het eerst hekjes aangebracht voor de Levende Meesters. Dat was een novum. Drukte en grote tentoonstellingen gaan hand in hand. Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven.''

Nooit meer

De Late Rembrandt was voor het Rijks een kostbare expositie, met bruiklenen vanuit de hele wereld. Pijbes beraamt de kosten op zo'n 5 miljoen euro, waaronder een verzekeringspremie van 1,5 miljoen euro.

''Daarom was een toeslag nodig van 7,50 euro voor volwassenen. We moeten nog een totale optelsom maken, dus ik durf nog geen bedragen te noemen, maar we springen er goed uit.''

Een tentoonstelling met een selectie als deze zal volgens hem nooit meer te zien zijn. ''Dit was echt uniek en once in a lifetime.''