De Bornse Pinksterbruidjes staan officieel op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Zondagmiddag werd in woonzorgcentrum 't Dijkhuis het certificaat hiervoor ondertekend.

De Pinksterbruidjes zijn een eeuwenoude traditie in het oosten van het land.

"Vroeger was het een feest om de huwbare jonge meisjes te koppelen aan de jongens", zegt George Hudepohl van de Folkloregroep Borne.

"In het voorjaar dosten de meisjes zich mooi uit, dansten rond, en de jongens kwamen kijken. Het had natuurlijk ook te maken met de winter die voorbij was, het vieren van de zon die terug was en het afsmeken van een mooie zomer, voor een goede oogst. Zo is het ontstaan."

De Pinksterbruidjes zijn inmiddels uit de meeste dorpen en steden in het oosten verdwenen. Borne is één van de weinige plaatsen waar de traditie levend wordt gehouden door de Folkloregroep Borne en Scoutinggroep St. Stephanus Martina, die elk jaar meisjes oproepen om aan de viering mee te doen.

Dat is ook een criterium om op de lijst van immaterieel erfgoed te komen, zegt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCVIE).

"Kenmerk van immaterieel erfgoed is dat het niet door professionals of officiële instanties wordt beschermd, maar door de mensen zelf. Het komt pas in aanmerking voor de lijst als het een traditie is die door de bevolking zelf levend wordt gehouden."