Het Rijksmuseum in Amsterdam is verkozen tot European Museum of the Year 2015. 

Dat heeft het European Museum Forum zaterdagavond bekendgemaakt.

De Europese prijs is bedoeld voor musea die zorgen voor een grote betrokkenheid van vrijwilligers en de lokale gemeenschap. European Museum of the Year Award is de belangrijkste prijs die wordt uitgereikt tijdens het evenement.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is "verheugd, blij en trots" dat zijn museum heeft gewonnen. "We hebben ons meer dan een jaar geleden aangemeld en we moesten een behoorlijke checklist insturen. Vanavond is ter plekke nog een eindpresentatie gegeven, waarna het jury-oordeel volgde."

Genomineerden

Dit jaar waren er 42 genomineerden. Naast het Rijksmuseum maakten ook het Nationaal Archief in Den Haag, het Verzetsmuseum in Amsterdam en de Portuguese Synagoge in Amsterdam kans op de prijs.

Het European Museum Forum valt onder de Raad van Europa. Sinds 1977 reikt de organisatie de prijs voor het museum van het jaar uit.

Nederland kreeg de prijs al een aantal keren eerder. In 2005 was het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de gelukkige winnaar. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen won de prijs in 1984 en Museum Catherijneconvent in Utrecht kreeg de award in 1980.