Bij veilinghuis Christie's in New York is donderdag (lokale tijd) een schilderij van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan voor een recordbedrag verkocht. 

Het kunstwerk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 ging voor omgerekend 44,4 miljoen euro onder de hamer.

Niet eerder werd voor een Mondriaan zoveel geld neergeteld.Dat bedrag overtreft iedere voorspelling. Verwacht werd namelijk dat het schilderij tussen de 15 en 25 miljoen dollar zou opbrengen.

Het werk van Mondriaan, vooral dat met de beroemde kleurige vlakverdeling, is gewild op kunstveilingen en wisselt steevast voor miljoenen van eigenaar. Vorig jaar bracht het schilderij Compositie met Rood, Blauw en Grijs rond de 19 miljoen euro op bij een veiling in Londen.

In 1997 telde Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit het recordbedrag van 37 miljoen euro neer voor het fameuze werk Victory Boogie Woogie. Dit onvoltooide schilderij werd door een schenking van De Nederlandsche Bank gekocht van S. Newhouse uit New York.