Nederlandse gemeenten hebben tienduizenden kunstwerken in depots liggen, waar het publiek ze niet kan zien. 

De werken zijn gekocht in de tijd dat het Rijk een speciale regeling had voor kunstenaars, tussen 1956 en 1987. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het programma Nieuwsuur onder 193 gemeenten.

Die hebben bij elkaar 55.000 kunstwerken in bezit, waarvan 42.000 opgeslagen zijn.

Rotterdam heeft de meeste kunstwerken in zijn opslagplaats: 15.000 stukken. Groningen heeft 13.444 kunstwerken opgeborgen in het depot.

Regeling

Kunstenaars die niet aan de bak kwamen, konden vroeger hun werk inleveren bij het Rijk. Een speciale commissie schatte de waarde en gaf de makers een vergoeding. De werken kwamen bijvoorbeeld in overheidsgebouwen te hangen. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) werd in 1987 afgeschaft omdat die te duur werd.

Rik Vos, die de kunstcollectie vroeger heeft beheerd voor het Rijk, wil dat gemeenten wat doen aan hun opgeslagen verzameling. ''De werken hangen soms op tochtige zolders of in vochtige kelders. Het is de hoogste tijd dat gemeenten iets aan die BKR-voorraad gaan doen. Of weer onder de mensen brengen, of in het uiterste geval maar weg doen'', zegt hij in Nieuwsuur.