Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Picasso voor recordbedrag geveild

Het schilderij Les femmes d'Alger (Version O) van Pablo Picasso heeft maandag een recordbedrag opgeleverd tijdens een veiling in New York. 
Door ANP

Het doek bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

Picasso schilderde het olieverfschilderij in 1955. Het is het laatste doek uit een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het felgekleurde kunstwerk is geïnspireerd op een gelijknamig schilderij van Delacroix.

De afbeelding van naakte prostituees was een hommage aan Picasso's vriend en vijand, schilder Henri Matisse, die kort daarvoor overleed. Het werk wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Picasso.

Picasso geveild voor 179 miljoen dollar

Anonieme koper

Veilinghuis Christie's had verwacht dat het schilderij voor ongeveer 140 miljoen dollar onder de hamer zou gaan. In 1997 bracht het slechts 31,9 miljoen dollar op. Dat het werk nu veel meer opbrengt, komt doordat schilderijen van de Spaanse schilder zeer gewild zijn en maar zelden op een veiling voor particulieren langs komt.

Kunstliefhebbers hoefden maandagavond dan ook niet lang na te denken over de koop van het waardevolle schilderij. Les femmes d'Alger was binnen 11,5 minuut verkocht aan een anonieme bieder aan de telefoon. De felle strijd begon met een openingsbod van 100 miljoen dollar.

Het schilderij dat tot nu toe het meeste had opgebracht was Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon. Dat werd in november 2013 verkocht voor meer dan 142 miljoen dollar. Ook toen was de veiling bij Christie's in New York.

Alberto Giacometti

Tijdens de veiling van maandagavond werd ook een bronzen beeld van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti verkocht. De op ware grootte gemaakte sculptuur L’Homme au Doigt werd geveild voor 141 miljoen dollar (126 miljoen euro).

Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een sculptuur werd betaald en het hoogste bedrag dat een kunstwerk van Giacometti ooit heeft opgebracht. Het oude record stond op 104 miljoen dollar dat in 2010 eveneens werd betaald voor een beeld van de Zwitser.

Video: Picasso voor recordbedrag geveild


Lees meer over:

Picasso

Aanbevolen artikelen