Ze zouden maandag een nieuwe dirigent kiezen, maar de 124 vaste musici van het Berliner Philharmoniker zijn er niet uitgekomen. Maandagavond rond 21.30 uur bleek dat er geen nieuwe orkestleider was benoemd.

De musici in vaste dienst van de Berliner Philharmoniker kwamen maandag op een geheimgehouden plaats bijeen om een nieuwe chef-dirigent te kiezen.

Ze zouden naar verwachting rond 16.00 uur met een uitslag komen, maar die termijn verstreek zonder witte rook.

Pas rond 21.30 werd duidelijk dat de verkiezing mislukt was. Nu willen de muzikanten binnen een jaar opnieuw bijeenkomen voor een stemming.

Simon Rattle

Bij de meeste orkesten stelt het bestuur de nieuwe chef-dirigent aan, maar bij het orkest in Berlijn, dat tot de beste in de wereld wordt gerekend, is dat een zaak van de musici zelf.

Sinds de oprichting in 1882 heeft het orkest slechts zes chef-dirigenten gekend, onder wie Wilhelm Furtwängler (1922-1934 en 1952-1954) en Herbert von Karajan (1956-1989). De nieuw te kiezen dirigent wordt de opvolger van de Brit Simon Rattle, die sinds 2002 aan het orkest is verbonden en in 2018 afscheid neemt.

Aanvaarden

Onbekend is waar het is misgegaan, al zijn er enkele duidelijke mogelijkheden. De nieuwe chef-dirigent moet bijvoorbeeld ''een duidelijke meerderheid'' van de orkestleden achter zich hebben, maar hoeveel dat precies is, is niet beschreven. 

Bovendien moet een gekozen dirigent de functie zelf aanvaarden. Is dat niet het geval, dan wordt opnieuw gestemd. In ieder geval zijn er maandag verschillende stemrondes gehouden, zonder bevredigende uitkomst.

Er deden op voorhand allerlei namen de ronde, waaronder die van de Duitser Christian Thielemann (56) en de 36-jarige Andris Nelsons uit Letland. De eerste is in Berlijn geboren en sinds 2012 dirigent van de Staatskapelle Dresden. 

Nelsons maakt furore met het Boston Symphony Orchestra en leidde bij de Philharmoniker onlangs een laaiend enthousiast ontvangen uitvoering van de vijfde symfonie van Gustav Mahler. Ook de Venezolaan Gustavo Duhamel (34) wordt genoemd.