Roos van Erkel is als eerste gebeld om auditie te doen voor de rol van Hannie Schaft in de musical Het meisje met het rode haar

Dit verklapte producent Hans Cornelissen maandag tijdens de seizoenpresentatie van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment.

Cornelissen had vanaf het begin het gevoel dat Van Erkel de meeste geschikte actrice was om de beroemde verzetsvrouw gestalte te geven in de theaters.

Roos staat op dit moment op de planken van de musical Moeder, ik wil bij de revue en was te zien in de film Het Bombardement. "Hannie Schaft is natuurlijk een icoon van het Nederlandse verzet. Dat is voor menig actrice heel spannend. Om de rol goed te kunnen neerzetten, moet ik geen icoon of heldin spelen, maar een mens van vlees en bloed", aldus Van Erkel.

Script

Als een van de weinige castleden mochten hoofdrolspelers Roos van Erkel en Jim Bakkum al de eerste versie van het script lezen. "Ik heb er een goed gevoel over. Er zitten hele mooie theatrale vondsten in, de liedjes zijn prachtig en de tekst heeft de stijl van toen behouden."

Jim Bakkum speelt de rol van medeverzetsstrijder Hugo. De zanger is blij nu eens een keer een volwassen man te kunnen spelen. "Ik vind het fijn dat de rol meegroeit met mijn leeftijd’’, zei Bakkum.

"Het is voor mij de eerste keer dat ik in een productie sta die muzikaal vanaf scratch wordt opgebouwd. Ik vind het te gek om vanaf het begin betrokken te zijn bij de totstandkoming van de liedjes. Van het script krijg ik kippenvel. Ik kan niet wachten te beginnen."

Twee liedjes

De twee acteurs zongen maandagmiddag in theater De Meervaart in Amsterdam alvast twee liedjes uit de voorstelling die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries. Van Erkel zong solo het lied Verboten en daarna met Jim samen het duet Hart en hoofd.

Half augustus beginnen ze met repeteren, met onder anderen Joke de Kruijff en Sjoerd Pleijsier in de rollen van Hannies ouders. De première van Het meisje met het rode haar is op 12 oktober in de Stadsschouwburg Haarlem.