De Libris Literatuurprijs gaat dit jaar naar Adriaan van Dis voor zijn roman Ik kom terug. Dat heeft juryvoorzitter Wim Pijbes maandagavond bekendgemaakt tijdens een galadiner in het Amstel hotel in Amsterdam. 

De prijsuitreiking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.

Naast Van Dis maakten Esther Gerritsen (Roxy), Gustaaf Peek (Godin, held), Kees 't Hart (Teatro Olimpico), Niña Weijers (De consequenties) en Peter Terrin (Monte Carlo) kans op de prestigieuze literatuurprijs. 

Volgens de vakjury schreef Van Dis (68) een "uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft".

Bij de uitreiking bedankte de schrijver onder meer de andere genomineerden: "Ik heb zo veel ervaring in verliezen. Jullie mogen me tot twaalf uur haten, en daarna, gun het me eventjes."

Moeder

In Ik kom terug krijgt een schrijver een voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen.

"Dat heb ik verzonnen", erkent Van Dis in Nieuwsuur. Door zijn moeder haar verhaal te laten vertellen, heeft Van Dis haar geholpen, vertelt hij. 

"Natuurlijk rook ik een boek, natuurlijk zag ik een grandioos verhaal, maar ik zag ook in dat het haar kon helpen."

Penning

De winnaar van de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar krijgt 50.000 euro en daarbij voor het eerst een bronzen legpenning.

Alle genomineerden hebben al 2.500 euro gekregen. In de jury zaten dit jaar onder anderen scenarioschrijfster Maria Goos en universitair docent Jacqueline Bel.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuurprijs voor zijn boek La Superba. Met de AKO Literatuurprijs wordt de Libris Literatuurprijs gezien als de belangrijkste onderscheiding voor literair werk.