De 124 musici in vaste dienst van de Berliner Phiharmoniker komen maandagochtend op een geheimgehouden plaats bijeen om een nieuwe chef-dirigent te kiezen.

Die wordt de opvolger van de Brit Simon Rattle, die sinds 2002 aan het orkest is verbonden en in 2018 afscheid neemt.

Bij de meeste orkesten stelt het bestuur de nieuwe chef-dirigent aan, maar bij het orkest in Berlijn, dat tot de beste in de wereld wordt gerekend, is dat een zaak van de musici zelf.

Sinds de oprichting in 1882 heeft het orkest slechts zes chef-dirigenten gekend, onder wie Wilhelm Furtwängler (1922-1934 en 1952-1954) en Herbert von Karajan (1956-1989).

Lijst van kandidaten

In de eerste ronde hebben de 124 musici een vrije keuze. Zij kunnen elke dirigent voorstellen. Na een discussie moet een lijst van kandidaten ontstaan, waarover wordt gestemd. De nieuwe chef-dirigent moet "een duidelijke meerderheid" van de orkestleden achter zich hebben, maar hoeveel dat precies is, is niet beschreven.

Als er een dirigent is gekozen, wordt die gevraagd of hij de prestigieuze functie aanvaardt. Is dat niet het geval, wordt er opnieuw gestemd.

Allerlei namen

Er doen allerlei namen de ronde, waaronder die van de Duitser Christian Thielemann (56) en de 36-jarige Let Andris Nelsons. De eerste is in Berlijn geboren en sinds 2012 dirigent van de Staatskapelle Dresden.

Nelsons maakt furore met het Boston Symphony Orchestra en leidde bij de Philharmoniker onlangs een laaiend enthousiast ontvangen uitvoering van de vijfde symfonie van Gustav Mahler. Ook de Venezolaan Gustavo Duhamel (34) wordt genoemd.

De keuze van Rattle kwam in 2001 als een volslagen verrassing. Het is opnieuw mogelijk dat de orkestleden iemand kiezen met wie weinigen rekening houden.