De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft schrijver Willem Frederik Hermans in 1973 arbeidsongeschikt verklaard, waardoor Hermans tot aan zijn pensioen recht had op een uitkering.

Dat zegt emeritus hoogleraar Jan Willem Drukker in Elsevier.

W.F. Hermans (1921-1995), die sinds 1952 als op de afdeling Geografie op de universiteit werkte, werd destijds eervol ontslagen bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om fulltime te kunnen gaan schrijven, maar de details van de regeling waren volgens het tijdschrift tot nu toe onbekend.

De archieven waarin de 'Affaire Hermans' staat beschreven zijn niet toegankelijk. In werkelijkheid stapte Hermans in 1973 op na een langslepend arbeidsconflict met de universiteit. 

Hermans zou bij zijn vertrek hebben gevreesd dat zijn schrijverschap te weinig zou opleveren om van te leven. Door de arbeidsongeschiktheidsverklaring had de in 1995 overleden auteur tot zijn pensionering recht op een WAO-uitkering, aldus Elsevier. Ten tijde van zijn ontslag was Hermans 52.

De schrijver beschreef zijn vertrek in Groningen in enkele van zijn romans, waaronder Onder professoren uit 1975. Hermans geldt naast Harry Mulisch en Gerard Reve als een van de 'Grote drie' onder Nederlandse auteurs van de twintigste eeuw.