Het Fries Museum is dit jaar de winnaar geworden van BankGiro Loterij Museumprijs 2015.

Dat schrijft NRC donderdag.

Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro. 

Met ruim 40 procent van de stemmen versloeg het museum de twee andere genomineerden, het Zeeuws Museum in Middelburg (32,2 procent) en het Amsterdam Museum (27,6 procent). In totaal brachten 71.469 mensen de afgelopen maand via internet hun stem uit op hun favoriete museum. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar.

Andere categorie

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar gaat de Museumprijs naar een streek- of stadshistorisch museum ''dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek''. 

Het Fries Museum werd genomineerd omdat het ''er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen''.

Vernieuwend

De jury noemt de presentatie van de collectie vernieuwend en origineel door ''bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis''.

Het Klok & Peel Museum in Asten (Noord-Brabant) won vorig jaar de prijs, die in 1990 is ingesteld en een initiatief is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.