Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam mag er van het college een tweede gebouw bij krijgen.

In dit zogeheten collectiegebouw wordt de kunstcollectie van de gemeente toegankelijk gemaakt voor publiek. Het gebouw kost Rotterdam jaarlijks 2,5 miljoen euro aan exploitatie.

Ook wil het college 35 miljoen euro krediet beschikbaar stellen, dat Boijmans via een huur met rente in veertig jaar terugbetaalt. Het voorstel wordt later aan de gemeenteraad voorgelegd.

Onvoldoende uitgewerkt

Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag bekendgemaakt. Eerder kreeg het plan voor een nieuw museumdepot nog een negatief advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Die vindt dat het concept en de financiële exploitatie van het zogeheten collectiegebouw onvoldoende waren uitgewerkt. ''Het gebouw biedt ook ruimte aan private verzamelaars om hun kunstcollectie te exposeren, te restaureren en te bewaren'', aldus het college.

Opvallend ontwerp

Het opvallende ontwerp van architectenbureau MVRDV - een kop zonder schotel - is voor het college een pluspunt omdat het bijdraagt aan het internationale imago van Rotterdam als architectuur- en cultuurstad.

''Met dit nieuwe concept wordt een jarenlang bestaand probleem van een te kleine en sterk verouderde depotruimte omgedraaid tot een innovatie op het gebied van collectiebeheer'', stelt het college.

Vroeger lagen collectiestukken in kelders en werden ze er af en toe uit gehaald, maar straks worden ze vrijwel altijd zichtbaar voor het publiek.

50 miljoen

Bezoekers kunnen in het depot ook de afdeling bezoeken waar kunstobjecten worden gerestaureerd. En soms zijn er ook expositieruimten van particuliere verzamelaars beschikbaar.

De totale kosten voor deze nieuwe aanwinst bedragen circa 50 miljoen euro. Stichting Verre Bergen schenkt 15 miljoen euro.