Radiojournalist Maarten Westerveen heeft uniek materiaal teruggevonden dat de tien jaar geleden overleden regisseur Theo van Gogh in 2000 heeft gedraaid. 

Westerveen stuitte op het materiaal met de hulp van Column Film, die veel films en series van Van Gogh produceerde.

De opnames lagen in een ongemerkte doos in het archief van de overleden filmer. De journalist vond de tapes tijdens onderzoek voor een radiodocumentaire over de Nederlandse schrijver Michel Faber en het verlies van diens vrouw, die vorige jaar na een lang ziekbed overleed.

Van Gogh bezocht Faber in Schotland tijdens de winter van 2000 samen met journalist Max Pam. De schrijver woont daar al jarenlang.

Faber verwerkte het verlies van zijn vrouw in de roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. De excentrieke schrijver heeft aangekondigd dat dit zijn laatste boek ooit is.

Podium

Van Gogh en Pam bezochten de toen nog onbekende Faber naar aanleiding van zijn debuut, Onderhuids. Van Gogh wilde een filmportret van de jonge schrijver maken. Toen hij wilde gaan monteren, bleek Van Gogh geen podium voor zijn documentaire te kunnen vinden en legde hij het project op de plank.

Volgens Westerveen moet er nog veel meer materiaal in de archieven van Van Gogh liggen. Hij hoopt dat hij, samen met Pam, wellicht ooit het project voor Van Gogh kan voltooien.

In het programma NPODoc op Radio 1 zijn zondagavond fragmenten uit het gevonden materiaal te horen. De radiodocumentaire gaat vooral over Faber, het verlies van zijn vrouw en de manier waarop kunst dingen aan de vergetelheid kan onttrekken.

Het werk van de in Den Haag geboren Faber is inmiddels over de hele wereld vertaald. Hij schreef naast de al genoemde romans onder anderen Lelieblank en Scharlakenrood.