Aart Staartjes en Rients Gratama gaan aan het eind van het jaar samen een kerstmusical maken. Het nog titelloze project moet in december twaalf keer in het Posthuis Theater in Heerenveen te zien zijn. 

De voorstelling zal in het Nederlands en Fries gesproken zijn.

Dat heeft Staartjes zondag gemeld. “Rients is het stuk nu aan het schrijven”, vertelt de 77-jarige Sesamstraat-coryfee. “Hij heeft me gevraagd of ik hier iets voor voelde. En ik vind het heel spannend.”

De acteur, die sinds een aantal jaar in Friesland woont, maakt zich momenteel de Friese taal eigen. “Het is een prachtige, maar wel lastige oude taal.”

Nachtgasten

Staartjes was vorige jaar voor het laatst op het podium te zien. Hij werkte toen mee aan twee jubileumvoorstellingen van het improvisatiecollectief Nachtgasten. De acteur is vanaf donderdag voor het eerst in lange tijd weer in een tekenfilm te horen. Hij vertolkt in de bioscoopfilm De Notenkraak de stem van de wijze wasbeer.

Cabaretier en zanger Rients Gratama zit inmiddels meer dan vijftig jaar in het vak, nadat hij halverwege de vorige eeuw werd ontdekt door Wim Sonneveld. Hij schreef al talloze musicals, waaronder een aantal kerstmusicals voor het Posthuis Theater Heerenveen. Ook was hij te zien in series als Toen was geluk heel gewoon en Dankert & Dankert en sprak hij de stem in van avonturier Charles Muntz in animatiehit UP.