De Palestijnse politie heeft in Gaza een kunstwerk van Banksy in beslag genomen.

Dat meldt Reuters donderdag.

De politie heeft dit op verzoek van Rabea Darduna gedaan, die een aanklacht tegen de kunstenaar Belal Khaled heeft ingediend. Volgens Darduna heeft de kunstenaar hem opgelicht; Khaled kocht van Darduna de deur, met het kunstwerk van Banksy erop, voor maar ongeveer 175 euro.

Darduna kwam er pas later achter dat het om 'een Bansky' ging. De graffitikunstenaar heeft dit jaar een bezoekje aan Gaza gebracht en enkele kunstwerken achtergelaten. Doorgaans gaan de werken van Banksy voor maar liefst een half miljoen euro of meer over de toonbank.

Eigendom

"De mensen van de politie hebben mijn deur in beslag genomen, omdat de verkoper een aanklacht tegen mij heeft ingediend", zegt Khaled. "Maar ik ben de enige eigenaar van de deur nu. Ik ga het dan ook in de rechtszaal aanvechten."

"Mijn cliënt is opgelicht", zegt de advocaat van Darduna. "Daarom komt de deur weer terug bij de enige rechtmatige eigenaar."

Khaled hoopt dat hij de deur mag houden. Hij is niet van plan om het kunstwerk door te verkopen; het liefst wil hij niets meer dan een kunstwerk van Banksy in zijn bezit hebben. "Momenteel wil ik hem echt niet verkopen."