Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor een nieuw museumdepot heeft een negatief advies gekregen van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Die vindt dat het concept en de financiële exploitatie van het zogeheten collectiegebouw onvoldoende zijn uitgewerkt.

De Rotterdamse wethouder van Cultuur Adriaan Visser had de kunstraad om advies gevraagd over het 50 miljoen euro kostende collectiegebouw, dat in 2017 in het Museumpark moet verrijzen.

Met het nieuwe gebouw zocht Museum Boijmans een oplossing voor zijn huidige depots, die "overvol, onveilig en gedateerd" zijn. Het collectiegebouw zou duizenden kunstwerken moeten herbergen. Ook moet het gebouw toegankelijk zijn voor het publiek en ruimte bieden aan kunstwerken van particuliere verzamelaars.

Onzekerheden

Volgens de raad zijn er nog te veel onzekerheden en onduidelijkheden, waardoor de financiële risico's niet inzichtelijk zijn. Van de bouwkosten zou de gemeente Rotterdam 35 miljoen euro voor haar rekening nemen.

De resterende 15 miljoen euro stelde een private stichting beschikbaar. De raad zegt haar beslissing te kunnen heroverwegen als een en ander inhoudelijk beter is uitgewerkt.

Vaker gedoe

Er was de afgelopen jaren vaker gedoe over het collectiegebouw. In 2013 maakten zes Rotterdamse kunstinstellingen zich zorgen over het Museumpark, dat bij de bouw langdurig op de schop zal gaan.

Vorig jaar diende een rechtszaak over fouten bij de procedure voor het kiezen van het winnende ontwerp, dat van de hand is van architectenbureau MVRDV.