Regisseur Peter Greenaway en de Nederlandse kunstenares Saskia Boddeke hebben donderdagavond een grote Russische kunstprijs gewonnen. Zij zijn bekroond met de Tanr Prijs, de jaarprijzen van The Art Newspaper Russia die in vijf categorieën worden uitgereikt.

De prijzen worden sinds 2012 jaarlijks uitgereikt aan personen of evenementen die in de breedste zin des woords opvielen met hun kunstwerken. Greenaway en Boddeke wonnen de prijs in de categorie beste expositie. Zij stelden de tentoonstelling The Golden Age of Russian Avant-Garde samen die in april in Moskou te zien was.

The Golden Age of Russian Avant-Garde bestond uit een enorme installatie die vertelt over duizend beroemde Russische kunstwerken uit de 20e eeuw. De basis voor de expositie vormt het werk Zwart doek van schilder Kazimir Malevich uit 1915, het beroemdste doek uit de Russische avant-gardeperiode.

De installatie met licht- en geluidseffecten en allerlei projecties van 3D-afbeeldingen wordt getoond in een enorme hal van 5000 vierkante meter. Greenaway maakte in de loop der jaren al meerdere installaties over beroemde schilderijen, zoals de Nachtwacht van Rembrandt en Het Laatste Avondmaal van Da Vinci.

Het initiatief vond plaats in het kader van het Brits-Russische cultuurjaar. Hoewel Greenaway al vrijwel zijn hele leven in Nederland woont en werkt, komt hij uit Groot-Brittannië. De Brit werkt vaker samen met Saskia Boddeke.