De Varsity, een jaarlijkse roeiwedstrijd voor studenten op het Amsterdam-Rijnkanaal, is Nederlands erfgoed. De wedstrijd komt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te staan.

De officiële papieren worden zondag getekend. Dan wordt de race bij Houten weer gevaren.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), dat over de lijst gaat, en de Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond, de organisator van de race, hebben de onderscheiding donderdag bekendgemaakt.

Het hoofdonderdeel van de Varsity is de Oude Vier. Die werd in juli 1878 voor het eerst gevaren. Toen was het een wedstrijd tussen de studententeams van Laga uit Delft en Njord uit Leiden. Zij waren geïnspireerd door de beroemde Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge op de Theems in Londen. Later sloten andere verenigingen voor studenten zich aan.

De Amsterdamse vereniging Nereus heeft het vaakst gewonnen. De ploeg was ook de afgelopen vier jaar het sterkst over de 3 kilometer.

Tradities

De Varsity heeft een paar tradities. Zo dragen studenten hoedjes en wandelstokken. Verenigingsgenoten van de winnaars zwemmen slechts gekleed in een stropdas naar de boot om de zege te vieren. Rivalen bekogelen elkaar met kluiten aarde en proberen elkaars stropdas te stelen. Verenigingsjasjes mogen pas na een overwinning weer worden gewassen. Een vereniging als Aegir uit Groningen wacht daar al sinds 1982 op.

Op de erfgoedlijst staan ongeveer zestig tradities. Daaronder zijn evenementen als de wielerwedstrijd Acht van Chaam en de Nijmeegse Vierdaagse. Ook carbidschieten, de woonwagencultuur, het sinterklaasfeest en Chanoeka zijn erkend als erfgoed. Een traditie kan worden erkend als er een organisatie achter staat die werkt aan behoud en de toekomst.