Joop van den Ende zal juridische stappen ondernemen tegen het boek De mannen van de droomfabriek over de geschiedenis van de Postcode Loterij, van Ineke Holtwijk.

Dat meldt de Volkskrant woensdag. In het boek wordt geschetst hoe de Postcode Loterij is ontstaan, wie daarbij betrokken was en wie daar aan verdiend heeft.

Volgens Holtwijk heeft de loterij van directeur Boudewijn Poelman en drie compagnons miljonair gemaakt. Daarnaast beschrijft Holtwijk de rol van Joop van den Ende en diens productiemaatschappij, die volgens haar door middel van winacties, programma's als Koffietijd en Ik hou van Holland de loterij bij het grote publiek bracht. 

Daarnaast zou Van den Ende zelf voor publiek hebben gezorgd dat bij aan de loterij verbonden programma's aanwezig wilde zijn. De bezoekers moesten dikwijls zelf voor hun aanwezigheid betalen. 

Vrijheid

Holtwijk werd in 2008 benaderd door Poelman, die haar een bedrag van 65.000 euro ter beschikking stelde om in alle vrijheid een boek over de loterij te schrijven. Holtwijk sprak voor haar boek zelf met Joop van den Ende. 

Van den Ende wilde enkele maanden na het interview het hele manuscript lezen, maar Holtwijk weigerde dat. Omdat daar  volgens haar geen afspraken over zouden zijn gemaakt.

'Opgeblazen'

Volgens een advocaat wil Van den Ende zelfs naar de rechter stappen als niet iedere verwijzing naar het interview wordt geschrapt.

In een reactie aan de krant laat een woordvoerder van Van den Ende weten dat het 'allemaal een beetje is opgeblazen'. 

"Wij behouden ons het recht voor om te procederen, maar of we dat doen zullen we pas bepalen als we het boek gelezen hebben."